Concept
Het concept Buurtboerderij Nieuweweg bestaat uit een ecologische pluktuin en ontmoetingsplek. De bewoners in de omgeving kunnen via een oogstabonnement zelf groenten, fruit en kruiden oogsten en verse eieren rapen van onze kippen. We onderhouden de tuinderij met vaste medewerkers en vrijwilligers en basisschoolleerlingen van ons educatie-traject.
Cultuur
Op de boerderij bieden wij een podium aan kunst/cultuur. Denk hierbij aan een pop-podium, exposities, workshops en leuke evenementen. Met de gemeente Haarlem worden in dit verband nauwe contacten onderhouden.
Educatie
Naast onze tuinderij en evenementen, bieden wij ook een plek voor basisscholen om deel te nemen aan een wekelijks educatie-traject of eenmalige snuffel-ochtend. Hierbij zijn 2 van onze landbouw docenten aanwezig om de kinderen contact te laten maken met waar hun voedsel vandaan komt.
Circulair
Schapenwol
Ook maken wij gebruik van restproducten buitenaf, zoals schapenwol. 80% Van het schapenwol in Nederland is ‘niet bruikbaar’ en wordt daarom verbrand. De wol kan dankbaar als perfecte onder- en bovenlaag voor de zaaibedden worden gebruikt. Schapenwol is als een spons, het houdt vocht vast en geeft dit weer af als er een tekort is. Het gaat ongewilde begroeiing tegen en op langere termijn composteert de wol en zorgt het daarmee voor voeding in het zaaibed.
Houtsnippers
Daarnaast sneuvelen er door stormschade of ouderdom regelmatig bomen in de buurt, die door een groenverwerkingsbedrijf worden afgevoerd, verwerkt tot houtsnippers en vervolgens worden vernietigd. Deze bedrijven staan met plezier de houtsnippers aan ons af ter verwerking als toplaag van de zaaibedden. De houtsnippers zorgen ervoor dat vocht minder snel verdampt, waardoor er minder bewatering nodig is in droge periodes.
Toekomst
Waar groeien we naartoe met elkaar?
Kunstzinnig voedselbos
Bij Buurtboerderij Nieuweweg is er een voedselbos en een ecologische zelfoogsttuin die met elkaar verweven is. Je kan zelf noten, fruit, kruiden, paddenstoelen en groenten oogsten. In het voedselbos en zelfoogsttuin is er een podium voor kunst/cultuur en natuur- en milieueducatie. Ook is er in de tuin een mogelijkheid tot verblijf van wwoofers (mensen van over de hele wereld die willen helpen bij ecologische boerderijen). Het slaapverblijf is bijvoorbeeld in de vorm van een verplaatsbare pipowagen. We onderhouden het voedselbos en tuinderij met onder andere vaste medewerkers, speciale doelgroepen, vrijwilligers en basisschoolleerlingen van ons educatie-traject.
Buurtkeuken
De boerderij heeft een buurtkeuken met terras. Op het terras kan men ontspannen en genieten van een hapje en drankje van ingrediënten van de tuinderij en het voedselbos.
Verrijkte gemeenschappelijke ruimte
Op de bovenverdieping van de stal is een grote ruimte die benut kan worden door social impact organisaties, maar ook voor workshops als yoga, dans, (schilder) kunst of lezingen.
Boerderijwinkel
De boerderijwinkel verkoopt verwerkte producten van ingrediënten van het land, maar ook streekproducten van andere ecologische boeren. Zo willen we duurzame, lokale en kleinschalige landbouw dichterbij de stad brengen.
“It’s not soil itself, it’s soil life that is the most important element”
Geof Lawton