Educatie

Leren over de natuur en stadslandbouw bij Buurtboerderij Nieuweweg! 

Buurtboerderij Nieuweweg biedt workshops en leertrajecten aan voor kinderen van groep 1 t/m groep 8. Deze kunnen tot 1 januari 2024 geboekt worden op donderdagochtend van 10:30-12:00 uur op onze locatie aan de Nieuweweg 2, Haarlem.  

Middels verschillende thema’s bieden wij een losse workshop of een lessenreeks aan waarbij aandacht wordt besteed aan het leren over ecologische stadslandbouw, biodiversiteit en dieren, natuur en milieu, en gezond eten, met een kunstzinnig randje. De kinderen worden meegenomen in de feitelijke kennis, maar krijgen ook de vrijheid om zelf onderzoeken aan te gaan. Door deze interactieve stijl van doceren zien we dat de leerlingen zich snel verbonden voelen met de natuur, zichzelf en elkaar. 

Periodes en thematieken

Beschikbaar voor een eenmalige workshop of met uitbreiding voor een lessenreeks

Lente

Groep 1-4

Thema: Bange beestjes


Bang zijn voor beestjes? Op de boerderij doen we daar niet aan. Die beestjes kunnen heel veel doen voor ons. 

Sterker nog… we willen die beestjes graag hebben hier! Wij willen dus niet bang zijn voor beestjes en ook vooral dat de beestjes niet bang zijn voor ons. Maar… hoe zorgen we daarvoor?

We bespreken het allerbelangrijkste beestje van allemaal: de regenworm. Want die zorgt voor de basis van alle planten: onze aarde.


Groep 5-8

Thema: Lente sonetten

Heerlijk als je wakker wordt en de vogels fluiten. De krekels tjirpen theatraal de middag vol en de kikkers kwaken een concert in de avond.
We gaan de natuur bedanken door iets terug te doen: een lente sonnet. Na een ruik rondleiding op de boerderij ter (kennismaking en) inspiratie gaan we ontspannen. Met een makkelijke werkvorm maken we ons eigen Lente Sonnet. Want wie zegt dat een gedicht moet rijmen? (Wij niet dus!)

Zomer en herfst

Groep 1-4

Thema: Gras


Er is veel te zien in de zomer en in de herfst, dingen die je in de winter niet ziet. Toch is er iets wat je in Nederland overal wel kan vinden. Gras.
Wat is gras? Waar is het goed voor? Wie eet gras? Wat voor grassen zijn er? Via een interactieve rondleiding leren we aan de hand van gras dat er een heel rijk aan planten bestaat: het plantenrijk. Als afsluiting maken we een eigen grasboeket.

Groep 3-8

Thema: Oogstrituelen

In de zomer en de herfst wordt er geoogst. Vroeger was dat een belangrijk moment want de winters waren zwaar. Hoe beter de oogst, hoe makkelijker de winter. 

We verdiepen ons in de moderne aanpak van de buurtboerderij door te kijken naar vroeger. Daarbij maken we onze eigen oogst krans van takken die in de klas een mooi plekje kunnen krijgen.

Winter

Groep 1-4

Thema: Kale takken


Die arme bomen, krijgen ze het niet koud in de winter? Kippen hebben een lekker warm verenpakje. Waarom verliezen bomen juist hun blaadjes?
Of… is dat wel zo?
We kijken naar het groen in de winter. Wanneer is een boom dood? Waarom is de kerstboom wel groen in de winter? Wat is het verschil tussen een struik en een boom?
We gaan antwoorden zoeken op die vragen via een speurtocht op de boerderij.

Groep 4-8

Thema: Kippenvel

De kip. We hebben er allemaal leuke uitspraken voor in de Nederlandse taal. Kippenvel, kiplekker, pikorde, kip zonder kop, er als de kippen bij zijn. Ook op de boerderij hebben we kippen, aan de hand van gezegden bekijken we de kip en zijn nut. We bespreken wat er nodig is om een kip 3 sterren te geven, hoeveel sterren zouden deze boerderij kippen krijgen?
Met de kip als voorbeeld kijken we hoe een vogel zich staande houdt in de winter.

Praktische informatie

Workshop

 • Groepsgrootte van 1 klas
 • Geschikt voor klas 1 t/m 8
 • 1 van onze docenten en leerkrachten van school aanwezig
 • Beschikbaar op donderdagochtend van 10:30-12:00 uur
 • Kosten boeking: €200,-

Lessenreeks

 • Groepsgrootte van 15 kinderen (halve klas)
 • Geschikt voor klas 1 t/m 8
 • 2 van onze leerkrachten aanwezig
 • Beschikbaar op donderdagochtend van 10:30-12:00 uur
 • Aantal lessen: in overleg
 • Kosten boeking: in overleg

Meer informatie, vragen of boeken? Neem contact met ons op!