Pompoensoep

De herfstklassieker met een twist van pittige specerijen. Heerlijk met brood en feestelijke toppings als pijnpitjes, gebakken uitjes, gebraden kipblokjes.

, ,

Recept: Caroline

Ingrediënten

voor een flinke pan soep

1 grote of 2 kleine pompoenen
2 middelgrote aardappelen

1/2 courgette

1 winterwortel

1 flinke ui

1 stengel prei

1 bekertje crème fraîche

2 bouillonblokjes naar smaak

1 el kerriepoeder

1/2 el ketoembar

1/2 el djinten

1/2 el paprikapoeder

Tijm naar smaak

Snuf foelie

Olijfolie

Glas droge witte wijn

Verse koriander

Peper en zout

Bereiding

1. Verhit een royale hoeveelheid olijfolie in een grote soeppan. Voeg de ui en prei toe en fruit deze tot ze zacht zijn.

2. Voeg vervolgens de pompoen, aardappelen, courgette en wortel toe. Bak de groenten op hoog vuur totdat ze licht beginnen te kleuren.

3. Voeg het kerriepoeder, ketoembar, djinten, paprikapoeder, tijm en foelie toe aan de pan. Bak de specerijen kort mee totdat de geuren vrijkomen.

4. Blus af met de witte wijn en laat het iets inkoken. Voeg dan ca. 2 liter water toe, samen met de bouillonblokjes. Breng aan de kook.

5. Laat de soep zachtjes koken totdat alle groenten goed gaar zijn. Dit duurt ongeveer 20-30 minuten.

6. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde massa.

7. Roer een deel van de crème fraîche door de soep, maar houd wat achter voor de garnering. Breng de soep op smaak met peper en zout.

8. Schep de soep in kommen, garneer met een kloddertje crème fraîche en bestrooi met fijngesneden koriander.