
Dit culinaire hoogstandje is bedacht door Claire, die ook de foto heeft gemaakt. Je zult zien dat dit spectaculaire gerecht veel minder bewerkelijk is dan je op het eerste gezicht zou denken. Hartelijk dank, Claire!
Recept: Claire
Ingrediënten
4 personen
Roergebakken groenten
± 10 palmkoolbladeren
± 10 snijbietbladeren
Handje wilde spinazie
3-5 tenen knoflook, fijngesneden
Peper en zout
Sojasaus
komijn
Ingelegde groenten
Bietjes, dun gesneden
Rettich, dun gesneden
Sushiazijn
Suiker
Zout
Water
Kurkuma
Liefdeselixer
Bosje koriander (incl. steeltjes), fijngehakt
40 blaadjes munt, fijngehakt
2 el chilivlokken
2 el pinda’s, gekneusd of grof gehakt
5 el. neutrale olie
1 tl lichte sojasaus Zeezout (liefst Maldon)
Vis
4 witvisfilets
Zout
Water
Bereiding
Biet en rettich
1. Snijd de bietjes en rettich in zo dun mogelijke plakjes op een mandoline of met een scherp mes.
2. Maak een mengsel van 50/50 warm water en azijn, flink wat zout en een schepje suiker en een scheutje sushiazijn.
3. Leg in één bakje met de helft van het mengsel de dunne schijfjes biet voor minstens een half uur, maar idealiter een aantal uren of zelfs een nacht.
4. Leg in een ander bakje met de andere helft van het mengsel de gesneden rettich en voeg hieraan een snufje kurkuma toe, totdat het mengsel mooi geel kleurt.
Bedje van groene groenten
1. Was alle bladeren veelvuldig, snijd ze in reepjes en was ze nogmaals. Laat ze goed uitlekken/drogen op keukenpapier of in een theedoek.
4. Roerbak ze met fijngesneden knoflook tot ze helemaal zacht zijn.
5. Voeg peper en zout, een scheutje sojasaus en een snufje komijn toe om het op smaak te brengen.
‘Liefdeselixer’ (van Emma de Thouars)
1. Hak de koriander en de munt fijn.
2. Kneus of hak de pinda’s in een vijzel of met een mes.
3. Doe de gedroogde chilivlokken in een hittebestendige kom en verwarm de neutrale olie in een steelpan.
4. Test of de olie heet genoeg is door een stukje koriander in de olie te gooien. Als dat meteen begint te borrelen, kun je van start.
5. Giet de hete olie op de chilivlokken, zodat het geheel gaat sizzelen.
6. Voeg als de boel is uitgeborreld meteen de koriander en munt toe, zodat de olie afkoelt en de chilivlokken niet te ver doorgaren en bitter worden.
7. Voeg de sojasaus toe, roer de pindacrispies erdoorheen en breng op smaak met zeezout.
Witvis
1. Leg de witvisfilets een uurtje in een laagje water met zout.
2. Laat de filets uitlekken op keukenpapier en dep ze droog.
3. Stoom ze daarna ± 5 minuten (afhankelijk van de dikte/grootte) in een stoommandje. Zodra de vis een beetje uit elkaar valt als je hem inprikt, is hij gaar.
Opmaak
1. Leg het bedje van groene groenten op het midden van het bord.
2. Leg de roze en gele pickles van biet en rettich daaromheen.
3. Plaats de witvis op het groene bedje.
4. Giet het liefdeselixer over de witvis.